Medvědi nevědí…

Tato největší evropská šelma má silné končetiny s velkými, až 15 centimetrů dlouhými drápy. Jejich dlouhá srst může mít zbarvení od světlé plavé až po tmavě černou, to záleží, o jaký druh medvěda jde. Medvědi se většinou dožívají 20 – 30 let, v zajetí mohou dokonce žít až 40 let. Dorůstají délky až 4 metrů, jejich hmotnost je od 100 do 800 kilo. Samice vždy bývají skoro o polovinu menší a lehčí než samci.
medvěd hnědý
Potrava
Medvědi se živí především rostlinnou potravou, chutnají jim lesní plody, tráva i šťavnaté pupeny, borovicová semena a bukvice. Živí se ale také hmyzem, larvami brouků, kuklami mravenců, nebo zdechlinami. Vždy záleží na tom, která potrava je zrovna v daném ročním období k mání. Milují med, který chodí loupit nejen divokým lesním včelám, ale také včelařům do úlů.

Medvědi také loví živou potravu, kterou usmrtí několika údery do hlavy. Loví však výjimečně, raději využijí již ulovené kořisti. Jsou schopni spořádat až 10 kilo potravy naráz. Nejvíce maximálně využívají dostupnost potravy na podzim, kdy potřebují nabrat tukové zásoby na blížící se dlouhou zimu.

Když v lese potkáte medvěda…
V případě setkání se s medvědem ve volné přírodě je nejlepší lehnout si na zem a nehýbat se. Medvědi totiž běhají velmi rychle, takže by se vám stejně nejspíš nepovedlo utéci. Raději se vyvarujte všech prudkých pohybů, abyste medvěda zbytečně nevydráždili. Případy, kdy medvěd napadl člověka, jsou vzácné a člověk si je nejčastěji způsobí sám svou neopatrností.
medvěd ve vodě
Zimní medvědí spánek
Medvědi uléhají na zimu k zimnímu spánku. Než ulehnou, vystelou si svůj pelech větvičkami, suchou trávou a mechem. Jejich tělesná teplota klesá jen nepatrně, takže se můžou během zimy i několikrát probudit. Délka jejich zimního spánku může dosáhnout až 120 dní. Svůj brloh opouštějí nejčastěji v březnu, kdy se vydávají za potravou.

Rozmnožování
Medvědi se páří od května do července. Mláďata se rodí při zimním spánku. Bývají maximálně čtyři najednou, nejčastěji však dvě. Mláďata jsou po narození slepá a bezzubá, a váží jen 500 gramů. Tuhou potravu se snaží sami najít již po čtyřech měsících jejich života.

Medvědi nevědí…
4.3 (86.67%)3
Tento záznam byl publikován v Zvířata . Uložit odkaz do záložek.